miercuri, 6 mai 2009

Presedintele Sarkozy a lansat proiectul Parisului secolului 21




Le Grand Paris- ecometropola europeană a viitorului
Săptămâna trecută Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a lansat proiectul Parisului secolului 21 în era post-Kyoto. Evenimentul a debutat cu prezentarea propunerilor primilor 10 arhitecţi ai lumii, printre care se numără britanicul Richard Rogers, italianca Paola Vigano şi francezii Jean Nouvel şi Christian de Portzamparc. Primul pas spre transformarea Parisului într-o metropolă de rangul aglomeraţiilor urbane Tokio, Londra şi New York constă într-o investiţie de 35 de miliarde de euro în modernizarea sistemului de transport parizian care ar cuprinde introducerea în circulaţie de Maglevuri, trenuri cu levitaţie magnetică, şi crearea unei infrastructuri pentru metrou de 130 de km. Propunerile urmăresc conectarea centrului noului Paris cu suburbiile, aspect la care există deficienţe clare, după spusele specialiştilor europeni în transport. Ideile prezentate au un caracter strâns legat de ecologie, luând în considerare presiune exercită de mişcările demografice asupra resurselor. Preşedintele francez a ţinut să sublinieze că nu are nimic împotriva zgârie-norilor decât în măsura în care aceste clădiri imense sunt "urâte". Cele mai mari întrebări lăsate fără răspuns sunt: Cine va administra această metropolă, cine va plăti preţul acestei transformări şi cum va reuşi preşedintele conservator al Franţei să atragă de partea sa cercurile social-liberale bine reprezentate de primarul actual al Parisului, Bertrand Delanoe, deja iniţiatorul unor măsuri de decongestionare a traficului din metropola europeană, a se vedea iniţiativa de anul trecut cu oferirea spre închiriere a 20.000 de biciclete ce beneficiază de culoare speciale extinse.


La ora actuală, aglomeraţia urbană Paris cuprinde 12 milioane de locuitori şi generează 30% din PIB-ul Franţei. Unele voci susţin că marginalizarea cartierelor periferice, slab dezvoltate economic şi cu sistem de transport deficitar, poate să fi constituit una din cauzele revoltelor din 2005. Ultima reformă urbanistică majoră a Parisului a avut loc în urmă cu aproape 150 de ani şi a fost comandată de Napoleon al III-lea. Cel responsabil a fost prefectul-baron Georges-Eugène Haussmann. Eforturile de reconstrucţie a Parisului au durat din 1852 până în 1870.
Mai jos sunt toate cele 10 proiecte prezentate de arhitecţi. Trebuie semnalată combinaţia reuşită între chestiunile legate de economie şi cele legate de mediul recreativ.


0 comentarii:

Trimiteți un comentariu | Feed

Trimiteți un comentariu



 

paul sava Copyright © 2009 Premium Blogger Dashboard Designed by SAER